2009. augusztus 24., hétfő

Nyaralás 3.

Nyírbátorról eddig legfeljebb a gótikus Református templom (1488-1511) jutott eszembe, ez a sok képzőművészeti könyvben látható hálós boltozat.


Ottjártunkkor éppen restaurátorok szemrevételezték, a falakon kutatások nyoma, hamarosan kezdődik a felújítás.


Itt egy kicsit szokatlanabb nézőpontból. Nem gyönyörű?


A templomot - a gondnok elbeszélése szerint - egyébként a Báthori István (a Wikipédia szerint -y, Nyírbátorban mindenütt -i-vel láttam) erdélyi vajda a kenyérmezei csata előtt tett fogadalmát betartva építtette. Vörösmárvány-szarkofágja a szentélyben látható.



A templom délnyugati sarkánál áll Magyarország legnagyobb és legrégibb fa harangtornya, 1640 körül ácsolták.


A templomtól egy nyíllövésnyire található a Báthori várkastély. Elsősorban ezért az épületért volt a célpontunk Nyírbátor. Itt nem pusztán felújításról, hanem rekonstruálásról, újjáépítésről van szó. A várkastély a 15. századból származik, a mai nyírbátoriak egy romos magtárra (az első szintig) emlékeznek. Uniós pénzből állították helyre (mint kiderült: nem kis része van benne Veres János volt pénzügyminiszternek, aki odavaló).



Amikor ott jártunk, hivatalosan még nem volt látogatható, a Nyírbátori Zenei Napok rendezvénysorozatára időzítették a megnyitót - de bemehettünk (innen is hálás köszönet érte!). A pinceszinten reneszánsz étterem működik majd, az első és második szinten múzeum: jelenetek a Báthori család életéből életnagyságú, nagyon élethű figurákkal - Nórának nagyon tetszett.

Jobbról Báthori.


A kenyérmezei csatában megsebesült Báthori, mellette Kinizsi Pál.

A megemelt tető alatt pedig 21 századi technikával felszerelt, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem.



A csodaszép fa csigalépcső, a gyönyörűen kivitelezett bútorok, ajtók az asztalosokat dicsérik, a nagyon igényesen megvalósított kiállítás a muzeológusokat és ki tudja milyen szakembereket. És hát az épület - építészt, mesterembereket. (Esztergomban ilyen szépen helyreállított épület az Ószeminárium.)



A Minorita templom is a 15. század végén épült, de később súlyosan megsérült, s mai formáját a 18. században nyerte el, így inkább barokk hatású. Legnevezetesebb (legszebb) oltárát Krucsay János állíttatta (a templom gondnoka szerint mióta valamelyik tévé valamelyik műsorában bemutatták, sok a látogató): az illető pallosjogával élve, hűtlensége miatt lefejeztette a feleségét - az oltárt feltehetően engesztelésül állíttatta második feleségével együtt. Hogy bűnös volt-e az első, nos, arról ezt is, azt is lehet olvasni. Ezt az oltárt eperjesi mester faragta, a másik három, barokk oltárt lőcseiek - a Krucsay és most a szentélyben látható oltárra pályázaton pénzt nyertek, lehet, hogy ottjártunk óta el is kezdődtek a munkák.

Balról lentről kezdve "olvasható" a a passiótörténet - az 1700-as évek első harmadából gótikus figurákkal, igazán különleges.


S egy részlet.

E felirat (meg a gondnok) szerint a templom építtetője, Báthori István itt nyugszik.


A Minorita templommal egybeépült egykori rendházban működik ma a Báthori István Múzeum: ide a gyermek kedvéért másodszor is vissza kellett jönni, mert (többek között) babakiállítás volt: több mint 300 porcelánbaba!

(Fotók: Rafael Balázs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése