2016. június 26., vasárnap

Adj már csendességet

Szerelmes verzió

Hagyjon végre élnem, hogy ne lássam ébren, s álmomban is,
Minden pillanatban, százféle alakban, bárhol van is,

Hogy ne jöjjön szembe, többé az eszembe ne jusson már,
Tekints rám istenem, ne kövessen engem az a szempár.

Nehéz évek voltak, nehezen is múltak, őszül hajam,
Adj már csendességet, leljem meg békémet, ugyan ha van.

(Tóth Krisztina Világadapter c. kötetéből)






2016. június 19., vasárnap

Mai olvasmány

"Itt tanultam meg reálisan látni a saját hazámat, hogy mennyit jelent magyarnak lenni. A lázálmoktól, hogy a mi kultúránknál magasabb kultúra nem létezik, hogy mi vagyunk és voltunk Európa védőbástyája, ezektől a gyerekkorban lenyűgöző meséktől végleg eltávolodtam, s olyannak láttam a hazámat, amilyen. Kicsinek, amit nem kell szégyellni. Azt hiszem, az életkudarcok java visszavezethető a rossz szemléleti pozícióhoz, amikor az ember hamis tudattal hamis képzeteket hisz el magáról, s mindemiatt illúziók karmai között vergődik, s képtelen azt elérni, amire a saját képességei lehetővé tennék. A magyar gondolkodásban mélyen gyökeret vert a majd egyszer valami csoda történik velünk, s mint a szegényember harmadik fia, végre elnyerjük jutalmunkat. Holott csak azt tudhatjuk elnyerni, amit a képességeink s a munkánk lehetővé tesz. Az illúziók hajhászása lehetetlenné teszi a lehetséges cselekedetet. Ha mákonyos tekintettel a Csomolungmáról vizionálunk, hogyan is lenne érdemes megmászni a Kékest. Holott a Kékes megmászása közelebb visz a Csomolungmához."

(Háy János: Ország, város, fiú, lány)



2016. június 16., csütörtök

A nap mondatai

"... el lehet rontani a dolgokat, és az elhallgatásoknak, a hazugságoknak következményei vannak. Akkor szembesültem azzal, hogy lehet jóvátehetetlenül rossz dolgot csinálni, amit magadnak se tudsz megbocsátani."



"A Magyar Közös Képviselők Egyesülete arra kéri a közös képviselőket, számvizsgáló bizottsági tagokat, tulajdonosokat, hogy tűzzék ki a magyar zászlót a társasházakra a foci-Eb ideje alatt.

A zászló kitűzése egy gesztus lenne, amellyel meg szeretnék köszönni a magyar sportolóknak a hihetetlen teljesítményüket – közölte a szervezet.”




2016. június 5., vasárnap