2009. november 29., vasárnap

Sütés-főzés

Nem nyerne díjat cukrászati kiállításon az alábbi torta, sebaj, nem is ezért mutatom. De nem véletlen az egyes szám: egy tepsi piskótából készült. Évente egyszer szoktam megcsinálni: egy november végi születésnapon esszük meg az egyiket, a másik megy a fagyasztóba, s szilveszterkor vesszük elő.

Orosz torta

Öt tojás fehérjét 30 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. Aztán belekeverjük az 5 tojás sárgáját, majd fokozatosan 5 evőkanál meleg vizet, 30 dkg lisztet, egy fél sütőport és egy evőkanál kakaót adunk hozzá. Kb. 30 perc alatt, közönséges tepsiben megsütjük a tésztát.

A töltelékhez fél liter tejben megfőzünk egy vaníliapudingot, s ha kihűlt, hozzákeverjük a vajkrémhez: 30 dkg vaj (mindig Rámát használok), 25 porcukor, egy vaníliacukor, 10 dkg őrölt dió.

A tésztát hosszában három csíkra vágjuk, majd a csíkokat széltében szintén háromra. A kilenc hosszú lapot meglocsol(hat)juk rummal, megkenjük a krémmel és feltekerjük. Végül kívül is bevonjuk, díszítjük.

Ez akkora adag, hogy a legnagyobb süteményestálamon sem fér el: a születésnapi torta 5, a szilveszteri 4 csíkból készül. A szilveszteri tojáshabbal van bevonva (két tojás fehérje kristálycukorral forró gőz fölött kemény habbá verve). Érdekes látvány szeleteléskor a függőleges krémcsík.


Hagymakrémleves

Mi felnőttek szeretjük a hagymalevest akkor is, ha nincs összeturmixolva, a gyermeknek sem így, sem úgy nem a kedvence. (Amelyikben szálasan marad a hagyma, egy kicsit másképp - szemes bors, babérlevél, köménymag - szoktam fűszerezni, abban nincs tejszín sem.)

Nos: fél kiló vöröshagymát, 5 nagy gerezd fokhagymát felszeletelek, olajon megpárolom, fehérborssal, őrölt szerecsendióval fűszerezem, lisztet szórok rá, majd felöntöm másfél deci fehérborral és húslevessel (vízzel és húsleveskockával). Kb. fél órát főzöm, majd összeturmixolom. Két dl tejszínt elkeverek két tojás sárgájával, a levesbe öntöm, és újra felforralom. Reszelt sajttal (és/vagy pirított zsemlekockával) tálalom.

Most pedig elmegyek színházba. A Szerinted?-del csak holnap késő este tudok jönni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése